De rechtbank Midden-Nederland heeft een 32-jarige vrouw uit Utrecht veroordeeld voor afpersing tijdens seksafspraken. De vrouw moet veertien maanden de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Haar 25-jarige vriend is veroordeeld tot zes maanden cel voor betrokkenheid bij één poging tot afpersing.

De slachtoffers werden met seksafspraken voor geld door de vrouw naar verschillende Utrechtse woningen gelokt.

Het eerste slachtoffer zat binnen op de bank toen plots twee mannen binnenkwamen die hem onder bedreiging 250 euro afhandig maakten. Het tweede slachtoffer moest direct bij binnenkomst 600 euro betalen. Hij weigerde dat en verliet de woning, waarna hij door twee mannen werd beroofd van 310 euro. Hierbij werd geweld gebruikt.

Bij de derde poging was de vriend van de vrouw betrokken. De vriend deed zich voor als zijn vriendin en maakte een afspraak met het derde slachtoffer. Toen het slachtoffer in de woning kwam, stond hij oog in oog met drie mannen, onder wie de vriend van de vrouw.

Hij stompte het slachtoffer en schreeuwde naar hem dat hij 500 euro moest overmaken. Ook maakten de drie mannen zijn telefoon kapot toen hij probeerde 112 te bellen. De man is voor deze poging tot afpersing veroordeeld.

Vaak geen aangifte uit schaamte of angst

De rechtbank houdt in de strafmaat rekening met het feit dat slachtoffers van dit soort misdrijven uit schaamte of angst vaak geen aangifte doen.

De rechtbank legt de vrouw daarnaast bijzondere voorwaarden op. Zo komt zij onder toezicht van de reclassering en moet ze behandeld worden voor haar GHB-verslaving.