Paul van der Lugt stapt op als directeur van RTV Utrecht, maakte de Raad van Toezicht en Van der Lugt vrijdag bekend.

Volgens beide partijen is het in het belang van de omroep om de samenwerking niet verder voort te zetten.

Het is al langer onrustig binnen RTV Utrecht. Onder meer DUIC kreeg onlangs tips over grote financiële tekorten bij het medium, en begin juli uitten alle fracties in de Utrechtse gemeenteraad hun zorgen over de financiële situatie bij de omroep.

De zorgen vanuit de gemeenteraad komen mede doordat RTV Utrecht wordt gesubsidieerd vanuit de gemeente Utrecht. De omroep ontvangt jaarlijks zo’n 640.000 euro subsidie van die gemeente en krijgt nog eens 9,5 miljoen euro van het Rijk voor regionale journalistiek.

RTV Utrecht schrijft zelf overigens dat de financiële positie wel op orde is, maar dat 'procedures moeten worden aangescherpt'.

Vertrouwen in directeur zou zijn opgezegd

Naast de vermeende financiële problemen bij de omroep, zou onder meer de redactie van RTV Utrecht het vertrouwen in Van der Lugt hebben opgezegd.

"Verandering is lastig, maar soms nodig. Dat geldt niet alleen voor veranderingen in de organisatie zelf, maar ook voor je eigen positie", zo zegt Van der Lugt. "Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik de afgelopen jaren heb mogen krijgen. De gesprekken met het toezicht hebben mij gesterkt in mijn keuze om nu te stoppen."

Van der Lugt is zeventien jaar werkzaam bij RTV Utrecht. Hij blijft tot het eind van 2019 aan de omroep verbonden.