De Domtoren is met het bereiken van de lantaarn, het achthoekige gedeelte van de toren, momenteel bijna volledig in de steigers gehuld. De nieuwe steiger gaat nu geïntegreerd worden met de oude steiger, die al in 2017 geplaatst werd op de top.

Begin dit jaar werd de basis gelegd voor de constructie die momenteel om de Domtoren zit. Hiermee is de bouw nog niet klaar. De steigers gaan samen op en ook het laatste gedeelte van de kerktoren zal dan gehuld zijn in steigers.

Het veiligheidsplatform aan de westkant van de Domtoren wordt volgende week afgebouwd. Vanaf maandag 5 augustus is daarom de route langs de toren af en toe weer afgesloten.

Steigers nodig voor restauratie

De steigers zijn nodig om de restauratie van de kerktoren, die vijf jaar gaat duren, mogelijk te maken. Het natuursteen en baksteen aan de binnen- en buitenzijde van de toren moet worden gerestaureerd en vervangen. Daarnaast is er onder meer werk aan de balustrades, het voeg- en houtwerk, lood en leien dak van de spits en het uurwerk.

De kosten van de werkzaamheden zijn ruim 37 miljoen euro. Na deze restauratie is de Domtoren vrij van groot onderhoud voor de komende vijftig jaar.

De Domtoren werd in 1975 voor het laatst gerestaureerd.

Het bovenste gedeelte van de toren stond al langer in de steigers. (Foto: DUIC.nl/Robert Oosterbroek)