Voor het eind van 2020 moeten er minimaal zeven extra bomen op en rond de Neude zijn geplant. Op dit moment staan er negen bomen op het plein.

In 2004 was de Neude op zijn groenst. Toen stonden er 25 bomen. De gemeente wil dit zoveel mogelijk herstellen. Op basis van het plan dat de gemeente heeft gemaakt en de huidige inrichting is gebleken dat er plek is voor 19 bomen.

Toen eind vorig jaar bekend werd dat de gemeente extra bomen op de Neude wilde neerzetten trok de festivalorganisatie van Tweetakt aan de bel. "Als de huidige plannen van de gemeente om 16 nieuwe bomen op de Neude te planten doorgaan, past ons festivalcentrum er niet meer op een verantwoorde en veilige manier bij."

De gemeente zegt dat er met Tweetakt is gesproken. "Met de horecaondernemers en Tweetakt zijn de onderliggende principes en de visie besproken, ook is daarbij de mogelijk veranderende dynamiek op en rondom de Neude aan bod gekomen", aldus wethouder Kees Diepeveen.

Rekening houden met aangepaste inrichting

Daarnaast zegt de wethouder: "We kiezen ervoor de visie nu te communiceren zodat huidige en toekomstige gebruikers rekening kunnen houden met de aangepaste inrichting en dynamiek op en rondom de Neude, bijvoorbeeld voor Tweetakt in 2020."

Diepeveen is bang dat de Neude zonder bomen een stenig stadsplein zonder beschutte plekken wordt. "Een boomrijker Neude, als ontmoetingsplein in de historische binnenstad, zorgt voor een aangename uitstraling, meer sfeer en prettige omstandigheden voor onder andere bewoners, bezoekers, evenementenorganisatoren en horecaondernemers."

Daarnaast wordt gezegd dat een bomenrij de Vinkenburgstraat op een natuurlijke manier kan verbinden met de Voorstraat. Hiermee moeten bezoekers van de binnenstad 'verleidt' worden om de Oudegracht te verlaten en omliggende gebieden, zoals in dit geval de Neude en Voorstraat, te bezoeken.