De restauratie van de bastionmuur van Sonnenborgh is gestart. Met name de conditie van het voegwerk vraagt aandacht.

Tot nu toe is steeds plaatselijk herstel uitgevoerd, waarbij een deel van het voegwerk werd vervangen. Uit onderzoek blijkt dat het nu nodig is de hele muur te restaureren.

Ook wordt de bestrating bovenop het bastion vernieuwd. Hierdoor wordt het regenwater beter afgevoerd waardoor er zo min mogelijk door kan dringen in de muur. Daarnaast wordt van de monumentale gebouwen bovenop het bastion de dakbedekking vervangen.

Het museum en sterrenwacht Sonnenborgh blijven tijdens de werkzaamheden gewoon geopend. Ook het Zocherpark en het wandelpad rondom het bastion blijven tijdens de restauratie toegankelijk.

Stichting liet onderzoek uitvoeren

De restauratie wordt uitgevoerd door de eigenaar Stichting K.F. Hein Fonds Monumenten. De stichting heeft onderzoek uit laten voeren naar de conditie van de stenen en het voegwerk en naar de ideale samenstelling van de mortel om de muur te herstellen.

Eind volgend jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn. Sonnenborgh is het meest compleet bewaarde bastion van de zestiende-eeuwse verdedigingswerken van Karel V in Utrecht.