De gemeente Utrecht heeft nu toch een vergunning verleend voor het plaatsen van een vijf meter hoge antenne op het gebouw De Gesloten Steen aan de Oudegracht. Eerder plaatste Vodafone hier illegaal een antenne, werd vervolgens een vergunningsaanvraag geweigerd en moest de telecomaanbieder een boete betalen.

In augustus vorig jaar werd bekend dat Vodafone illegaal een antenne op het dak van De Gesloten Steen op Oudegracht 364 had geplaatst. Er was geen vergunning afgeven voor de mast.

Toen dit aan het licht kwam besloot de telecomaanbieder alsnog een vergunning aan te vragen. Deze aanvraag werd door de gemeente Utrecht afgewezen omdat de zendmast te veel in het zicht zou staan. Vodafone gaf toen aan dat het de antenne zou verwijderen. Dit gebeurde echter niet waarop er 10.000 euro betaald moest worden.

In de tussentijd is Vodafone nog een keer naar de gemeente gegaan met een nieuw ontwerp en een nieuwe vergunningsaanvraag. Volgens de nieuwe plannen komt er een kleinere antenne, van zo'n vijf meter hoog, op het dak en wordt de mast verder naar achteren geplaatst. "Hierdoor wordt de installatie vanuit het openbaar gebied minder zichtbaar", zegt de gemeente.

Omwonenden vinden dat gemeente niet goed heeft opgetreden

Vier omwonenden gaven aan niet blij te zijn met de nieuwe plannen. Ze zijn boos omdat de 'illegale' antenne er al een lange tijd staat. Ze vinden dat de gemeente niet goed heeft opgetreden tegen deze overtreding.

De betrokkenen zeggen dat "de gemeente zonder enige vorm van democratische en procedurele transparantie handelt, haar eigen uitspraken aan haar laars lapt en zo stilletjes mogelijk alle ruimte geeft aan een commercieel bedrijf dat illegaal handelt".

Gemeente denkt een goede afweging te hebben gemaakt

De gemeente laat weten het te betreuren dat de belanghebbenden dit denken. "Door de gemeentelijke handhaving moet de bestaande, illegaal gebouwde, antenne juist worden afgebroken. De gemeente Utrecht verleent geen medewerking aan het legaliseren van de reeds geplaatste antenne."

Met het ontwerp van de nieuwe antenne denkt de gemeente een goede afweging te hebben gemaakt tussen de bescherming van de cultuurhistorische monumentale waarde, de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en de belangen van de aanvrager Vodafone.