De gemeente Utrecht hoeft het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) geen extra subsidie te verlenen, heeft de rechtbank donderdag bepaald in een zaak tussen het UCK en de gemeente.

Het Utrechts Centrum voor de Kunsten krijgt al jaren een bedrag van 976.000 euro aan subsidiegelden van de gemeente Utrecht. Voor 2019 diende het UCK opnieuw een subsidieaanvraag in, die door de gemeente maar deels werd toegekend. Het UCK kreeg een subsidie voor zeven maanden, waarop het naar de rechter stapte.

Het UCK heeft al jaren financiële problemen. Vorig jaar werd duidelijk dat het centrum het alleen zou redden met een incidentele bijdrage van 1,8 miljoen euro en de jaarlijks subsidie. De gemeente wil echter vasthouden aan uitsluitend de jaarlijkse subsidie van 976.000 euro.

Omdat de gemeente Utrecht hierop al concludeerde dat het UCK het financieel niet zou redden, verleende de gemeente maar voor zeven maanden subsidie. Dit zou het centrum voldoende tijd geven om het lopende cursusjaar af te maken.

UCK: Gemeente stemde in met miljoen euro aan subsidie

Het UCK betoogde echter dat de gemeente per e-mail al had ingestemd met een kleine miljoen euro aan subsidie voor 2019. De rechtbank gaat daar niet in mee en concludeert dat de gemeente niet verplicht is om voor een heel jaar subsidie te verlenen.

De rechter stelt wel dat de weigering van een deel van de subsidieaanvraag vanuit de gemeente zorgvuldiger had moeten verlopen. Het UCK zegt nu namelijk te weinig tijd te hebben om op een nette manier afscheid te nemen van het personeel en voor andere (financiële)verplichtingen. Desondanks hoeft de gemeente van de rechter niet extra geld te verstrekken aan het centrum.