Wetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU) gaan onderzoeken hoe schoon de handen zijn van de bezoekers van de Zwarte Cross. De onderzoekers willen hiermee bekijken of er tijdens massale festivals een grotere kans is op besmetting van zogenoemde micro-organismen.

Volgens UU klagen mensen na het bezoek van een festival soms over een slechtere gezondheid. Dit heeft onder andere te maken met oververmoeidheid, het gebruik van alcohol en waarschijnlijk ook met een verminderde hygiëne.

De wetenschappers op de Zwarte Cross gaan onderzoeken in hoeverre de hygiëne van de festivalbezoeker daalt en of hierdoor de kans op ziektes toeneemt.

Bezoekers die mee willen doen aan het onderzoek krijgen een kort een handschoen aan waar vloeistof inzit. De wetenschappers onderzoeken vervolgens deze vloeistof op de aanwezigheid van micro-organismen.

Resultaten na 24 uur bekend

De resultaten zijn na 24 uur bekend en ook inzichtelijk voor de deelnemers.

De onderzoeksresultaten kunnen leiden tot adviezen voor festivalorganisaties. Hierbij kan gedacht worden aan verbetering van de hygiëne door bijvoorbeeld zeep aan te bieden bij de toiletten.

De Zwarte Cross is een jaarlijks festival in Lichtenvoorde in de Achterhoek. Dit jaar vindt het festival plaats van 18 tot en met 21 juli.