Een twintigjarige vrouw is dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie voor vijftien autobranden in de regio Utrecht. De vrouw krijgt naast de celstraf een PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd.

De vrouw werd in december vorig jaar opgepakt voor vijftien autobranden in Utrecht en Nieuwegein in november en december 2018. Ook gooide ze stenen door de ramen van een woning aan de Da Costakade en door de ramen van een rijdende bus op de Dichtersbaan in Utrecht.

De acties van de vrouw veroorzaakten volgens de rechtbank gevoelens van angst en onveiligheid bij de betrokkenen. De rechtbank rekent dit de vrouw zwaar aan.

Eerder dit jaar werden twee vijftienjarige medeverdachten veroordeeld. Zij kregen voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf van 100 uur. Ook staan ze onder toezicht van reclassering en worden ze begeleid.

Jeugdstrafrecht kan worden toegepast

De verdachte was 19 jaar oud toen ze de feiten pleegde. Ze zou dus volgens het volwassenenstrafrecht veroordeeld kunnen worden. De rechtbank kan er in zaken waarin verdachten van 18 tot 23 jaar oud terechtstaan voor kiezen om toch het jeugdstrafrecht toe te passen.

De rechtbank kiest in het geval van deze verdachte voor het jeugdstrafrecht, omdat het betere behandelmogelijkheden biedt voor de problemen die de vrouw heeft. De PIJ-maatregel die de vrouw krijgt opgelegd, geldt voor drie jaar, maar kan als dat nodig is worden verlengd.