De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dreigt opnieuw met een dwangsom van enkele tienduizenden euro's tegen thuiszorgaanbieder Avirazorg (opererend als Pretoria Zorg), meldt de inspectie maandag. Reden voor het dreigement van de inspectie is dat de zorgaanbieder niet meewerkt aan de afwikkeling van de problemen van het bedrijf.

De inspectie beval Pretoria Zorg op 18 april geen cliënten meer aan te nemen tot de zorgkwaliteit "op orde is". Die kwaliteit zou namelijk nu te wensen overlaten. Vervolgens kreeg het zorgbedrijf tot 3 juni om bestaande cliënten over te dragen naar andere zorgaanbieders.

"De inspectie heeft - gelet op het volledige gebrek aan duidelijkheid en transparantie - grote zorgen over de kwaliteit van overdracht van de betrokken cliënten", schrijft de inspectie. "Tot op heden heeft Pretoria Zorg B.V. onvoldoende medewerking verleend bij het verstrekken van de benodigde informatie aan de inspectie."

Omdat het overdragen nog niet is gebeurd, dreigt de inspectie dus met een dwangsom. Deze kan oplopen tot maximumaal 20.000 euro per zorgorganisatie. Ook moeten alle zorgbedrijven die onder Avizorg vallen de cliënten alsnog op zorgvuldige wijze overdragen. In mei kreeg Avirazorg hier al een boete voor van 50.000 euro.