Het Berlijnplein, het culturele hart van Leidsche Rijn Centrum, gaat op de schop. Er zullen in de komende jaren nieuwe gebouwen verrijzen en buitenruimtes worden gecreëerd met veel natuur.

Het bouwproject heet 'De Toekomst van de Stad' en heeft als doel het het vergroten van de aantrekkingskracht, ook voor mensen van buiten Leidsche Rijn.

DePlaatsmaker is het eerste nieuwe gebouw dat nog dit jaar zal worden gerealiseerd. Dit initiatief biedt werkruimtes aan kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele instellingen. De aankomende jaren verrijzen er steeds meer gebouwen op het terrein en bij de bouw wordt rekening gehouden met veranderende behoeftes.

"Het is de bedoeling dat de gebouwen aangepast kunnen worden zodat ze iedere keer weer goed aansluiten bij de gebruiker van het pand", verklaart wethouder Anke Klein.

Berlijnplein cultureel hart Leidsche Rijn

Op het Berlijnplein zijn nu al een aantal voorzieningen zoals de bioscoop, boerderij de Vrijstaat en het perron met de overkapping waar activiteiten worden georganiseerd. Daarnaast is RAUM, een plek waar exposities en evenementen organiseert, ook al een tijd actief op het plein.

De komende jaren komen er allerlei andere organisaties bij zowel binnen de kunst en design als daaraan verwant zoals bijvoorbeeld journalistiek en horeca.