Professor Bas van Bavel heeft vrijdag de Spinozapremie van 2,5 miljoen euro ontvangen. Van Bavel is faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving aan de Universiteit Utrecht.

De verantwoordelijk organisatie NWO roemt de economisch historicus als een van 's werelds grootste experts op het gebied van sociaal-economische geschiedenis. "Zijn spraakmakende boek De onzichtbare hand – hoe markteconomieën opkomen en neergaan biedt een geheel nieuwe visie op de rol van de markteconomie in onze samenleving".

De Spinoza- en de Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

Naast Van Bavel, krijgen ook Yvette van Kooyk, Ronald Hanson en Amina Helmi de NWO-Spinozapremie. Andrea Evers en Jack Pronk krijgen de NWO-Stevinpremie.

Uitmuntend, baanbrekend en inspirerend werk

De onderzoekers ontvangen de premie voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. In 2019 krijgen excellente wetenschappers voor de 25e keer erkenning voor hun werk met de toekenning van de Spinozapremie en de Stevinpremie.

"Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact”, aldus het NWO.