Het Openbaar Ministerie (OM) en de Utrechtse politie zijn er niet gerust op dat het Nieuwe Zandpad op een veilige manier te realiseren is. Er zijn onder meer zorgen over het tekort aan capaciteit bij de politie om toezicht te houden.

Dat lieten de politie en het OM donderdag weten als reactie op het vernieuwde voorstel over de prostitutiezone, dat op 12 juni bekend werd gemaakt.

De politie en het OM denken dat het, ondanks de nieuwe regels voor het Nieuwe Zandpad, niet mogelijk zal zijn om criminele activiteiten te voorkomen. Toezicht houden op het Nieuwe Zandpad zou veel capaciteit vergen van de politie en personeel weghalen bij andere taken in de stad.

Ze noemen het verder een probleem dat sekswerkers zich niet verplicht als zodanig hoeven te registreren bij de gemeente. Dit zou ervoor zorgen dat het moeilijk is om toezicht op ze te houden omdat er onderling geen informatie gedeeld mag worden.

Zorgen over verhuren kamers

Om dezelfde redenen maken ze zich zorgen over het verhuren van kamers voor sekswerkers die via het internet afspreken. De omloop van prostituees zou hierbij te hoog zijn en instanties zouden hierdoor moeilijk met ze in contact kunnen komen.

Ook noemen ze het zorgelijk dat ondernemers de deuren niet meer verplicht moeten sluiten bij signalen van mensenhandel. De gemeente doet dit om ondernemers te beschermen die misschien niks met de mensenhandel te maken hebben.

Het OM en politie noemen het echter essentieel voor de openbare orde en veiligheid dat ondernemingen waar criminele activiteiten plaatsvinden dicht moeten. "Verwijtbaarheid is hier van ondergeschikt belang", schrijven zij.