Geert-Jan Geersing, huisarts en onderzoeker in het UMC Utrecht, ontvangt als eerste huisarts ooit een vidi-beurs van maximaal 800.000 euro van het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dat schrijft UMC Utrecht donderdag.

Het NWO reikt ieder jaar veni-, vidi- en vici-subsidies uit aan talentvolle, creatieve onderzoekers die vernieuwend onderzoek doen.

Geersing krijgt de beurs voor zijn onderzoek naar aderontsteking. Hoewel een pijnstillende behandeling bij een huisarts vaak voldoende is, treden bij 5 tot 30 procent van de mensen ernstige complicaties op, zoals trombosebeen of longembolie. Geersing wil een methode ontwikkelen die kan voorspellen welke mensen een grote kans op zulke complicaties.

"Het lastige is dat nu niet te voorspellen is wie risico loopt op die gevaarlijke complicaties. Huisartsen zitten dan ook met hun handen in het haar bij de keuze voor de juiste behandeling. Daar wil ik met mijn onderzoek verandering in brengen", aldus de huisarts.

Onderzoek met kunstmatige intelligentie

Geersing wil bij zijn onderzoek gebruik maken van "slimme voorspelmodellen" en computersoftware zoals "kunstmatige intelligentie-technieken".

Ieder jaar kampen zo'n vijftienduizend mensen met een aderontsteking. Patiënten met aderontsteking hebben last van een pijnlijke rode ader vlak onder de huid, waarin een stolsel vastzit van soms wel 10 centimeter lang. Het is een vorm van trombose.