De Hogeschool Utrecht (HU) heeft toch besloten de aanwezigheidsplicht te laten vervallen op dinsdag 28 mei, laat de school donderdag weten. Door een grote staking in het openbaar vervoer ontstond er onrust bij studenten over de mogelijke gevolgen.

De HU meldde eerder dat de staking geen reden was voor leerlingen om niet te komen, omdat de actie ver van tevoren was aangekondigd. Het leidde tot meer dan duizend reacties op Facebook van studenten.

De HU komt nu toch terug op de beslissing van woensdag. "We betreuren dat er onder een aantal studenten onrust is ontstaan over de mogelijke gevolgen van de ov-staking. Deze onrust willen we graag wegnemen."

De universiteit liet eerder al weten de tentamens te verplaatsen.

'Geen enkele student mag de dupe worden'

De onderwijsactiviteiten worden niet opgeschort vanwege de ov-staking op 28 mei, maar de onderwijsinstelling erkent wel dat de landelijke staking een vorm van overmacht is voor een gedeelte van de studenten.

"Het kan niet zo zijn dat deze groep studenten gevolgen ondervindt: geen enkele student mag de dupe worden. Daarom vervalt de aanwezigheidsplicht", aldus een woordvoerder.

Op 28 mei wordt er door het treinpersoon in Nederland en bij verschillende stads- en streekvervoerder gestaakt. Bij stadsvervoerder U-OV en Syntus zal er naar alle waarschijnlijkheid ook worden gestaakt.