Het onderwijs op de Hogeschool Utrecht (HU) gaat komende dinsdag door ondanks de geplande OV-staking die dag. De HU verwacht dat studenten gewoon naar de instelling kunnen komen omdat de staking "ruim van tevoren" is aangekondigd.

De Universiteit Utrecht (UU) besloot eerder wel de tentamens die dag te staken. Volgens de universiteit kan niet gegarandeerd worden dat studenten en docenten de UU kunnen bereiken. Het is die dag ook niet verplicht aanwezig te zijn bij colleges.

De Hogeschool Utrecht (HU) zegt daarentegen dat het onderwijs wel door gaat. "Aangezien de staking ruim van tevoren is aangekondigd, wordt iedereen in staat geacht om een oplossing te vinden voor mogelijke hinder in het openbaar vervoer", schrijft de onderwijsinstelling op Facebook.

Onder het bericht zijn al snel tientallen klachten van studenten te lezen. Zo zegt een Rotterdamse student geen auto te kunnen betalen en elke dag met de trein te reizen: "Verwachten jullie dat ik ga fietsen? Voor sommige studenten is er geen oplossing ondanks de vroegtijdige aankondiging."

HU: 'Iedere onderwijsinstelling maakt andere afweging'

Een woordvoerder van de HU, Seger Pijnenburg, zegt dat elke onderwijsinstelling een andere afweging maakt. Hoe studenten dat moeten oplossen als ze erg ver weg wonen? "Studenten kunnen dan contact opnemen de opleiding."

Op 28 mei wordt er door het treinpersoneel in Nederland en bij verschillende streekvervoerders gestaakt. De werknemers leggen het werk de hele dag neer omdat ze willen dat de pensioenleeftijd wordt bevroren. De vakbonden willen dat het voor mensen met zwaar werk mogelijk blijft eerder met pensioen te gaan.