De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Pretoria Zorg B.V., ook wel bekend als Avirazorg, maandag een dwangsom opgelegd van vijftigduizend euro. De zorgorganisatie heeft verzaakt een actuele lijst aan te voeren van haar cliënten en hun zorgbehoefte.

Op 18 april tikte de inspectie de zorgorganisatie al op de vingers voor het niet leveren van goede en veilige zorg. Pretoria Zorg, dat thuiszorg levert in de provincie Utrecht, mag pas weer nieuwe cliënten aannemen als het bedrijf de zorg volgens de aanwijzingen van de inspectie heeft verbeterd.

De inspectie heeft echter signalen ontvangen dat de zorgorganisatie haar cliënten heeft overgedragen aan andere zorgorganisaties. Het AD schreef eerder dat de Pretoria Zorg nu niet meer onder de naam Avirazorg maar onder de naam Stichtse Zorg nieuwe cliënten binnenhaalt. Welke en hoeveel cliënten dat zouden zijn, is echter tot op heden niet bekend.

Omdat de zorgorganisatie niet binnen de daarvoor gestelde termijn van 16 mei 18.00 uur een complete lijst heeft gestuurd van haar cliënten, heeft de inspectie de dwangsom opgelegd.

De zorgorganisatie moet het bedrag van vijftigduizend euro in een keer betalen aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.