De zichtbaarheid van het Markt Mozaïek op het Vredenburgplein is nog steeds onvoldoende. Er lopen daarom verschillende onderzoeken naar schoonmaakmethoden van het granieten kunstwerk, liet wethouder Victor Everhardt donderdagavond weten op vragen van de gemeenteraad.

Voor het nieuwe kunstwerk op het Vredenburgplein zijn een half miljoen graniettegels van over de hele wereld naar Utrecht gehaald. De gekleurde stenen vormen producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven.

Het mozaïek wordt 42 bij 87 meter en beslaat daarmee bijna het hele plein.

De zichtbaarheid van het kunstwerk is al langer onderwerp van discussie. Verschillende politieke partijen trokken eerder aan de bel omdat het mozaïek slecht te zien zou zijn en sterk vervuild was. De gemeente erkende dan ook al vorig jaar oktober dat het schoonmaken een lastige klus was.

Nog geen oplossing gevonden voor probleem

Donderdagavond vroegen de VVD, SP en PVV opnieuw hoe het ervoor stond. Wethouder Victor Everhardt liet weten dat er nog geen oplossing is gevonden.

“Op dit moment onderzoekt de leverancier van de stenen of een coating een vuilwerende werking kan hebben. Dit verkeert nog in de onderzoeksfase.” Ook lopen er nog verschillende onderzoeken naar de beste wijze van schoonmaken van het plein.

De gemeente hoopt na de zomer meer duidelijkheid te hebben.

Volledige herinrichting kost 2,1 miljoen euro

De volledige herinrichting van het plein, waar het kunstwerk onderdeel van is, gaat ruim 2,1 miljoen euro kosten. Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld zijn naar Utrecht gehaald om het nieuwe kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein mogelijk te maken.

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het plein, het moet nog officieel geopend worden.