Medewerkers van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) dagen de gemeente Utrecht voor de rechter, schrijft het cultureel centrum maandag in een bericht. Reden voor de stap is dat de gemeente volgens het UCK ten onrechte aanstuurt op een faillissement van de organisatie.

In november besloot het stadsbestuur UCK geen extra subsidie te verlenen, waardoor een faillissement onafwendbaar lijkt. De organisatie stelt dat de gemeente hiermee duidelijk op een faillissement aanstuurt.

In een bericht op de website stelt UCK dat de keuze van de gemeente tot veel werklozen zal leiden. "Het betekent dat medewerkers zonder vergoeding op straat komen te staan en 6.000 cursisten niet kunnen starten in het nieuwe seizoen 2019/2020", schrijft het UCK.

Het personeel van de organisatie zal samen met de Kunstenbond en vakbond AVV drie afzonderlijke rechtszaken gaan starten om het college tot andere gedachten te brengen. "De inzet is om in ieder geval de wettelijke verschuldigde transitievergoeding betaald te krijgen", stelt AVV-bestuurder Valerie Rijcksman.

De eerste rechtszaak richt zich op het te snel handelen van de gemeente wat de belangen van de stichting ernstig beschadigd zou hebben, stelt het UCK. De tweede rechtszaak gaat over het feit dat de gemeente volgens de culturele organisatie een vooropgezet faillissement faciliteert. De laatste rechtszaak gaat over de beschadigde goodwill die het UCK in alle jaren heeft opgebouwd.