Ingrid van Engelshoven, minister van van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat onderzoek doen naar de declaraties van Anton Pijpers, de voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU). Pijpers kwam onder vuur te liggen nadat een student de declaraties ter discussie stelde.

De voorzitter van de UU, Anton Pijpers, heeft in 2018 ruim 124.000 euro aan reis- en verblijfskosten gedeclareerd in Nederland. Het grootste deel hiervan ging op aan een dienstauto met chauffeur.

Tweede kamerlid Zihni Özdil van GroenLinks noemde het bedrag onacceptabel en stelde daarom vragen aan de verantwoordelijke minister.

Minister Van Engelshoven stelt dat het langer duurt om die vragen te beantwoorden, omdat ze de Inspectie van het Onderwijs heeft verzocht eerst onderzoek te doen. Het onderzoek richt zich op de rechtmatigheid en doelmatigheid van de bestuurskosten.

De kosten kwamen aan het licht nadat de UU het jaaroverzicht van de declaraties van het bestuur publiceerde. Geschiedenisstudent en Universiteitsraadslid Floris Boudens vond de kosten te hoog, en stuurde het overzicht naar de Tweede Kamer, wat tot de vragen leidde.