Universitair ziekenhuis UMC Utrecht heeft dinsdag voor de tweede keer excuses aangeboden voor het missen van de diagnose kanker bij de inmiddels overleden Adrienne Cullen. De 58-jarige vrouw overleed in december 2018 aan de gevolgen van kanker.

Het ziekenhuis doet de excuses naar aanleiding van een zogeheten SIRE-onderzoek, dat dinsdag openbaar werd gemaakt. Dit onderzoek door onafhankelijke onderzoekers werd gestart op aandringen van Cullen zelf in september 2018.

"De raad van bestuur onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van de SIRE-onderzoekers volledig", stelt de voorzitter van de raad van bestuur Margriet Schneider. "De aanvullende kennis die het onderzoek heeft opgeleverd, toont aan dat mevrouw Cullen gelijk had met haar aanhoudende vraag om dit onderzoek, een vraag waar wij eerder onvoldoende gehoor aan hebben gegeven. Wij willen hiervoor, hoewel te laat en helaas postuum, onze welgemeende excuses aanbieden."

In 2011 kwamen de resultaten van een weefselonderzoek, waaruit bleek dat Cullen baarmoederhalskanker had, niet bij haar arts in het UMC terecht. Pas twee jaar later kwam de fout aan het licht. Toen had de kanker zich al fataal uitgezaaid. Vervolgens stapelde het ziekenhuis fout op fout. Excuses bleven achterwege, er werd geen onderzoek ingesteld naar wat fout was gegaan en advocaten bepaalden wat er werd gecommuniceerd.