Woningcorporatie Mitros wil 320 nieuwe woningen bouwen in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. Hiervan moeten er 150 sociale huur zijn.

In 2012 werd duidelijk dat de woonflats tussen de Aalbersestraat, Samuel Mullerstraat, Slotemaker de Bruïnestraat en de Troelstralaan zouden worden gesloopt. Maar vanwege ‘beperkte investeringscapaciteit’ heeft Mitros dat toen niet uitgevoerd.

De reguliere huurders zijn wel uitgeplaatst en de woningen zijn voor 7 jaar aan SSH verhuurd voor studentenhuisvesting tot 2021. Nu heeft de sloop en nieuwbouw wederom groen licht gekregen en is Mitros van plan het groter aan te pakken.

Eerder waren er plannen voor de nieuwbouw van 114 woningen, waarvan 51 in de sociale huursector, maar de huidige markt is de afgelopen jaren flink veranderd. De druk op de huidige woningmarkt is groot en de vraag naar sociale huurwoningen is toegenomen.

Er moeten daarom nu 320 woningen komen, waarvan ten minste 150 sociale huurwoningen. Voor de rest van de woningen wordt onderzocht om ongeveer de helft van de woningen in het middensegment kan komen.

Het zal vooral gaan om gestapelde bouw, en een gedeelte eengezinswoningen vanwege het lage aantal daarvan in de buurt. Omdat het gaat om nieuwe plannen moet de buurt wel opnieuw worden betrokken en moet het worden voorgelegd aan de gemeenteraad.