De politie heeft dinsdagochtend een 39-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van diefstallen in Arnhem, Apeldoorn, Ermelo, Velp en Middelburg. Een "groep" dieven liep sinds augustus scholen binnen en namen "karren vol" tablets, laptops en computerapparatuur mee.

In totaal werd bij de diefstallen voor tonnen buitgemaakt, zo schrijft de politie in een persbericht over de zaak. De 39-jarige man uit Utrecht wordt verdacht van betrokkenheid bij die diefstallen. Hoeveel personen in totaal betrokken zouden zijn bij de diefstallen is niet bekendgemaakt.

Dinsdagochtend deden agenten op drie plaatsen in Utrecht invallen tijdens een grote politieactie. Zo'n veertig agenten en rechercheurs werkten mee aan de actie. Bij de doorzoekingen werd onder meer computerapparatuur in beslag genomen, dat momenteel wordt onderzocht.

Het politieonderzoek startte met een diefstal op een school in Ermelo. Deze zaak werd al snel gekoppeld aan andere lopende zaken verspreid over de gehele provincie. De dieven bleken ook in andere plaatsen in Gelderland te hebben toegeslagen waarbij ze overal op dezelfde manier te werk gingen. Zij liepen scholen binnen, namen kostbare apparatuur mee en vertrokken met de buit. De diefstallen beperkten zich bovendien dus niet tot het oosten van Nederland.

Televisieprogramma's over zaak leveren tientallen tips op

In de televisieprogramma's Opsporing Verzocht en BureauGLD werd in februari aandacht gevraagd voor de diefstallen. De uitzendingen leverden tientallen tips op, die allemaal onderzocht zijn. De helft van die tips bleken erg bruikbaar voor het onderzoeksteam.

Het onderzoek naar de computerdiefstallen gaat door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.