De werkzaamheden aan het stadhuis van Utrecht komen binnenkort tot een einde. De steigers verdwijnen langzaam en daarmee wordt het kenmerkende gebouw weer zichtbaar. Volgende maand, op 9 mei, komt de gemeenteraad hier weer voor het eerst samen om te vergaderen.

Het stadhuis ging vorig jaar in juli dicht voor een grondige renovatie. Zeventien jaar geleden werd er voor het laatst groot onderhoud uitgevoerd aan het gemeentehuis. Zowel de buiten- als de binnenkant van het gebouw waren weer toe aan een opknapbeurt.

Onder ander het dak en de goten werden vernieuwd. Ook werden 40.000 dakpannen van het dak gehaald en schoongemaakt of vervangen. Al het oude lood werd ook vernieuwd of verwijderd. Bij elkaar gaat het om ongeveer 6.000 kilo.

Het project kost ruim 10,2 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen euro gebruikt werd voor de vervangende locatie voor de gemeenteraad aan de Varrolaan. Daar hebben de Utrechtse politici de afgelopen maanden vergaderd.

Oudste verflaag is 200 jaar oud

Naast het dak zijn ook de glas-in-loodramen vervangen, komen er nieuwe zonweringen, worden vloerbedekkingen vervangen, het metselwerk aangepakt en wordt er veel geschilderd.

De oudste verflaag die tijdens de klus is gevonden is 200 jaar oud en op één kozijn werden 27 verflagen gevonden.

Ingang aan Stadhuisbrug weer in gebruik

Ook komt er een nieuwe inbraakinstallatie, brandveiligheidsinstallatie, bliksembeveiliging, camerabewaking en wordt de toegangscontrole vernieuwd.

Daarnaast zal de ingang van het stadhuis aan de Stadhuisbrug weer gebruikt gaan worden. Voorheen was de hoofdingang aan de Korte Minrebroederstraat.