Drie mannen uit Utrecht en een man uit Zoetermeer zijn vrijdagochtend in Duitsland opgepakt voor een poging tot een plofkraak op een geldautomaat in een bank. De aangehouden personen zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor minstens acht andere plofkraken.

De poging tot de plofkraak vond plaats in Heiligenhaus, meldt de politie. Twee mannen van 19 en 22 jaar uit Utrecht werden op heterdaad betrapt bij de bank.

De twee andere mannen uit Utrecht en Zoetermeer van 19 en 20 jaar werden later in een fastfoodrestaurant in het Duitse Ratingen aangehouden. Zij worden verdacht van medeplichtigheid.

De Duitse en de Nederlandse politie waren de verdachten op het spoor. Ze zagen één duo op een scooter vertrekken naar de bank. De verdachten vernielden de toegangsdeur tot de bank met een moker. Daarop werden ze aangehouden.

De Nederlandse en Duitse politie werken al "geruime tijd intensief samen in een omvangrijk onderzoek naar een zeer professionele groep plofkrakers", aldus de politie.

De woningen van de verdachten worden doorzocht door de politie. De verdachten worden vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.