Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een celstraf met voorwaarden geëist tegen de achttienjarige man die verdacht wordt van het in brand steken van een auto aan de Peltlaan in Utrecht, heling van navigatiesystemen, een autokraak en deelname aan een criminele organisatie.

Het OM eiste vijftien maanden, waarvan drie voorwaardelijk en met een lange proeftijd van drie jaar. De voorwaarden die het OM eiste, betreffen een meldplicht, ambulance behandeling, meewerken aan het vinden van dagbesteding en een contactverbod met de medeverdachte.

De groep waar de man bij actief was, opereerde vanuit leegstaande woningen aan de Rooseveltlaan in Kanaleneiland. De groep werd ontdekt na aangifte van de woningbouwvereniging.

Door onder andere beveiligingscamera's werd duidelijk dat de groep het pand gebruikte om gestolen spullen op te slaan en misdrijven voor te bereiden.

Na verdachte camerabeelden twee verdachten aangehouden

Van oktober tot en met december 2018 vonden er meerdere autobranden in Utrecht plaats. Na het zien van verdachte camerabeelden bij het pand in Kanalaneiland na een autobrand aan de Peltlaan, kon de politie twee mannen aanhouden. De schade van de uitgebrande auto bedroeg ruim 13.000 euro.

De tweede verdachte stond donderdag voor de rechter. Het OM meldt dat deze verdachte "volgens de reclassering een volwassen jongen is" en daarom ook zo berecht moet worden.

De medeverdachte, een van de leiders van de criminele organisatie, verschijnt 14 juni voor de rechter.