Het Utrechts Archief is dinsdag van start gegaan met een grote verbouwing van de publiekslocatie aan de Hamburgerstraat. In oktober moet de verbouwing klaar zijn en krijgt het archief een nieuwe expositieruimte waar de geschiedenis van Utrecht wordt verteld.

De nieuwe expositie laat zien hoe Utrecht zich ontwikkelde tot de plek die het nu is. Zo zien bezoekers hoe de werven werden gebouwd, hoe Utrecht een studentenstad werd, hoe de eerste editie van Lowlands in 1967 in de Jaarbeurs plaatsvond, en hoe het water uit de singels verdween én terugkeerde. Tweeduizend jaar geschiedenis moet terugkomen in de tentoonstelling.

Op de benedenverdieping kunnen Utrechters en organisaties in wisselende projecten kleine tentoonstellingen maken over (actuele) stadsgeschiedenis.

"In de aanloop naar het negenhonderdjarig bestaan van Utrecht wil Het Utrechts Archief de rijke geschiedenis van stad en provincie nog toegankelijker en betekenisvoller maken. Zo kunnen straks nog meer bewoners en bezoekers genieten en leren van de prachtige collectie van Het Utrechts Archief", vertelt Esther van Velden, projectleider van de herinrichting.

Archief heeft sinds 2008 publiekslocatie aan Hamburgstraat

Het Utrechts Archief heeft sinds 2008 een publiekslocatie aan de Hamburgerstraat. Daar worden regelmatig tentoonstellingen gemaakt met de 32 kilometer aan archieven die de organisatie beheert. Nu trekken deze jaarlijks dertigduizend bezoekers.

Met het nieuwe aanbod, dat vanaf de opening op 4 oktober ook met de museumjaarkaart te bezoeken is, hoopt het archief meer bezoekers te gaan trekken.