Drie mannen uit Utrecht zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen tot 2,5 jaar voor het verduisteren van tientallen pakketten met onder andere goud, sieraden en politiekleding. Het drietal heeft een overval op een koerier in scene gezet en de spullen weggenomen.

Twee van de drie verdachten zijn daarnaast veroordeeld voor het voorbereiden van een plofkraak. De 21-jarige hoofdverdachte is ook veroordeeld voor bedreiging. De straffen variëren van zeven maanden onvoorwaardelijk tot 2 jaar celstraf.

Op 27 februari vorig jaar werd een overval gepleegd op een koerier van Mikropakket op de Van Rensselaerlaan in Utrecht. De negentienjarige koerier reed die week voor het eerst alleen op de bestelbus.

Overval was in scène gezet

Uit de bus werden 54 pakketten overgeladen in een Audi die klaar stond. Volgens een getuige gebeurde dit zonder enige zichtbare spanning.

Uit onderzoek blijkt dat enkele maanden daarvoor de koerier contact heeft gehad via Whatsapp met de 21-jarige verdachte. In dat gesprek stemde hij in met het voorstel om hem te overvallen.

Gestolen spullen in garageboxen teruggevonden

De politie verrichtte meerdere doorzoekingen in het onderzoek naar de overval. In garageboxen die gebruikt werden door de 21-jarige verdachte en een negentienjarige medeverdachte, zijn de gestolen spullen van Mikropakket en goederen die bestemd waren om een plofkraak mee te plegen gevonden.

Ook zijn er automatische vuurwapens en munitie gevonden.

Hoofdverdachte veroordeeld tot 30 maanden cel

De hoofdverdachte en initiatiefnemer van de overval is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De koerier is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Hij was naar het oordeel van de rechtbank niet betrokken bij de voorbereiding voor het plegen van een plofkraak.

De derde verdachte, ook een negentienjarige man, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.