De sloop van de 31 bevochten woningen aan de Utrechtse Croeselaan is definitief. De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de plannen om de woningen te slopen.

De huidige bewoners krijgen wel voorrang op andere huurders bij het toewijzen van een andere woning.

De bewoners van de Croeselaan probeerden hun woning meerdere jaren voor de sloopkogel te behoeden. Eerder deze maand leek dat al ijdele hoop nadat GroenLinks het plan voor de nieuwbouw aan de Croeselaan zou gaan steunen. Wel had de partij als voorwaarde dat er nieuwe sociale huurwoningen zouden komen aan de Jan van Foreestraat waar de bewoners naartoe kunnen.

De woningen moeten wijken voor nieuwbouw in het Beurskwartier. Er komt veel hoogbouw en het moet af zijn rond 2023. Een deel van woningen uit 1936 moet wijken voor een nieuw stadspark. De PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Denk waren uiteindelijk tegen de sloop van de woningen.

Wethouder Victor Everhardt wil een woontoren bouwen waarin elementen zitten van de woningen die tegen de vlakte moeten. De bewoners van die woningen zeiden eerder al dat zij dit als een cynische oplossing zagen om hun huis te behouden. “Dan kunnen we straks vanuit onze nieuwbouwhuizen aan de Jan van Foreestraat uitkijken op een toren waarin een deel van ons oude huis zit verwerkt.”