Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag gevangenisstraffen van twee jaar geëist vanwege het financieren van terrorisme. Twee Utrechtse broers zouden geld hebben gestuurd naar familieleden die naar het Midden-Oosten waren afgereisd om IS te steunen.

"Wie de strijder steunt, steunt ook de strijd. Het maakt hierbij niet uit of uit ideologische overtuiging wordt gegeven of ter ondersteuning van familieleden", stelde de officier van justitie woensdag.

De twee Utrechters zouden enkele duizenden euro’s hebben overgemaakt aan drie broers. De mannen hoorden een gevangenisstraf van 24 maanden tegen zich eisen, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Een van de Utrechtse broers wordt ook nog vervolgd voor het hebben van een doorgeladen vuurwapen. Het vuurwapen werd bij de doorzoeking van zijn woning in de schuur aangetroffen.

Van de Syriëgangers is er een teruggekeerd naar Nederland en hij is inmiddels veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar – waarvan een jaar voorwaardelijk- voor deelname aan terroristische organisatie.