In navolging van Den Haag en Den Bosch heeft ook Utrecht het oplaten van (wens)ballonnen verboden. De gemeenteraad nam donderdagavond een motie hiertoe aan.

Opgelaten ballonnen, waaronder de biologisch afbreekbare exemplaren, die in de natuur terechtkomen brengen volgens de raad ernstige schade toe aan dieren, natuur en milieu.

Ballonnen zijn zwerfvuil, meent de gemeente, en het is in Utrecht verboden zwerfvuil in de openbare ruimte achter te laten, stellen de acht partijen die de motie hebben ingediend.

De raad wil graag dat het verbod wordt verankerd in de algemene plaatselijke verordening (APV). Heerenveen heeft een vergelijkbaar verbod al aan de APV toegevoegd. Bovendien moet in Utrecht de maatregel worden opgenomen in het evenementenvergunningenbeleid.

Utrecht in navolging van Den Haag

In Utrecht komt het verbod in navolging van Den Haag. Daar had de Partij voor de Dieren in Den Haag om het verbod gevraagd, nadat Den Bosch het oplaten van ballonnen had verboden.

De Brabantse hoofdstad deed dat na een veelbekritiseerde actie van de VVD tijdens een landelijke partijbijeenkomst in Den Bosch.