De bouw van de historische stadskraan in Utrecht begint volgende maand. Het gaat om een replica van de bekendste stadskraan ter hoogte van de huidige Winkel van Sinkel.

Het is de bedoeling dat de replica daadwerkelijk gaat functioneren. De kraan komt bij bij de Weerdsingel Westzijde.

Stichting Stadskraan gaat het bouwwerk maken en doet dat op de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. De herbouw moet zo'n twee tot drie jaar in beslag nemen.

De replica van de stadskraan komt aan de Weerdsingel Westzijde, naast de Monicaburg. Er is gekozen voor de plek naast de Monicabrug omdat de oorspronkelijke locatie van de stadskraan niet geschikt is voor de herbouw. De nieuwe stadskraan wordt gebruikt voor culturele, educatieve en toeristische doeleinden.

Leer- en werktraject jongeren met afstand tot arbeidsmarkt

"De herbouw van de stadskraan wordt een leer-werktraject voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo’n twintig jongeren kunnen hierdoor een vak leren. Daarnaast zal er ruimte zijn voor ongeveer tien stageplekken voor jongeren", zei wethouder Kees Geldof eerder.

Met de historische stadskraan werden goederen van de schepen naar de werf of naar de straat getakeld. In 1837 brak de stadskraan aan de Oudegracht. Dat gebeurde tijdens het takelen van vrouwenbeelden die bestemd waren voor de pui van de Winkel van Sinkel.