Utrecht krijgt nieuwe stadsbussen die schoner zijn en meer zitplaatsen bieden. Zo worden de bussen die rijden op de lijnen 3, 7 en 8 vervangen door elektrische voertuigen.

Hiervoor worden 35 nieuwe bussen gekocht. Deze investering wordt gedaan door de provincie Utrecht en vervoersbedrijf U-OV.

"Met de komst van zoveel nieuwe elektrische bussen zetten we een flinke stap naar het doel van volledig schoon openbaar vervoer in 2028", stelt gedeputeerde Dennis Straat.

Naast de duurzaamheidsfactor, speelt Utrecht zo ook in op de extra benodigde capaciteit, omdat de vraag naar OV groeit in de provincie. "Daarom gaan er meer lange bussen rijden op lijnen waar vooral in de spits veel vraag naar is", zegt Straat.

U-OV rijdt momenteel elektrisch in de stad Utrecht op de lijnen 1 en 2. Nu komen daar dus de lijnen 3 (Utrecht CS – Overvecht), 7 (Voordorp – Kanaleneiland) en 8 (Station Lunetten – Oorsprongpark) bij. De bussen worden op de eindpunten van de lijn opgeladen met snelladers. Deze bussen moeten in het voorjaar van 2020 gaan rijden.

Vanaf eind 2019 worden 125 bussen vervangen. Rondom de stad Utrecht gaan in de streekdienst 20 nieuwe elektrische bussen rijden. Voor de vervanging van de resterende 70 voertuigen worden 15 nieuwe dieselbussen aangeschaft, evenals gemoderniseerde bussen.