De organisatoren van feesten op het Stadhuisplein, het Domplein en de Neude zullen tijdens de komende Koningsdag zeer waarschijnlijk geen evenement organiseren. Op het Janskerkhof is wel een aanvraag voor een vergunning gedaan.

De ondernemers op de pleinen storen zich aan het feit dat supermarkten en particulieren grote hoeveelheden alcoholische drank kunnen verkopen terwijl zij onderworpen worden aan strenge controles. Daarnaast hebben de ondernemers naar eigen zeggen ieder jaar te maken met strengere vergunningseisen en stijgende kosten. Ook is het tijdstip (18.00 uur) waarop de evenementen moeten stoppen punt van discussie.

Verschillende organisatoren wilden dat de gemeente actie zou ondernemen, maar dat is onvoldoende gebeurd. De meeste horeca-ondernemers in de binnenstad hebben daarom besloten geen activiteit te organiseren voor Koningsdag. Op het Janskerkhof komt er wel een feest, maar dat is afgezet met hekken en om naar binnen te mogen moet je minimaal 21 jaar zijn. Daarnaast wordt bij die bezoekers gecontroleerd of ze eten of drinken bij zich hebben.