De Merelstraat is maandag afgesloten vanwege werkzaamheden aan de molen Rijn en Zon op de hoek van de Merelstraat en de Adelaarstraat in Utrecht. De molen krijgt nieuwe roeden.

De roeden zijn onderdeel van de wieken en moeten vervangen worden omdat de vorige niet voldeden. De molen aan de Adelaarsstraat werd in juli 2016 feestelijk heropend na een omvangrijke restauratie. De molenroeden bestonden na die vorige renovatie uit twee stukken, maar bij vergelijkbare molens bleek dat daar iets mis mee was.

Uit voorzorg moesten alle 48 molens met eenzelfde constructie daarom stil blijven staan. Ook deze Utrechtse molen. In het voorjaar van 2017 besloot de gemeente om de wieken te gaan vervangen voor wieken met roeden die bestaan uit één stuk.

De roeden worden maandag vervangen en daar is een hijskraan voor nodig. De Merelstraat is daarom afgesloten tot 17.00 uur. Het auto- en fietsverkeer wordt omgeleid met borden.

Stenen molen hoogste van provincie Utrecht

De ronde stenen molen is de hoogste van de provincie Utrecht en een van de hoogste van Nederland. Sinds de jaren ’70 is de gemeente eigenaar van de molen en ook toen zijn er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.

In 1996 opende de biologische slagerij De Molen zijn deuren in het gebouw.