De 27-jarige Marciano D., verdacht van een rol bij de door de politie verijdelde liquidatie van Khalid H., zegt zich vrijwel niets meer te kunnen herinneren van zijn bezigheden tijdens de bewuste nacht.

Twee dagen eerder werd Hakim Changachi (31) doodgeschoten, in het portiek van zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht. H. kende Changachi en woonde in hetzelfde flatgebouw. De moord is volgens het Openbaar Ministerie (OM) een vergissing geweest. H. was het eigenlijke doelwit.

Toen de politie na H.'s melding ter plaatse kwam, ging de verdachte auto er met hoge snelheid vandoor. Een achtervolging eindigde op de A1, toen de auto crashte. De politie arresteerde D. en chauffeur Jerrel Z. D. heeft verklaard dat hij tot aan de crash op de achterbank heeft liggen slapen.

OM maakt gebruik van gecombineerd onderzoek

Het OM heeft de moord op Changachi en de poging daartoe op Khalid H. in een gecombineerd onderzoek in kaart gebracht. Eerder deze week eiste het OM tegen Jerrel Z. acht jaar cel.

Van de in totaal vier verdachten is hij de enige die heeft meegewerkt met de recherche. Ferrel T. en Guyno O. staan terecht voor de moord op Changachi. Beiden ontkennen. Zij en Marciano D. horen maandag de strafeis van het OM.

'Liquidatie is toe te schrijven aan liquidatiebende Taghi'

Volgens justitie is de liquidatie toe te schrijven aan de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi. Hij zou het brein zijn achter een golf dodelijk onderwereldgeweld.

Taghi is nog voortvluchtig, een groep vermoedelijke handlangers wordt inmiddels vervolgd.