Aankomende zomer zal er geen Michael Jackson gespeeld worden op de klokken van de Dom, meldt het AD. De in 2009 overleden zanger zou het thema zijn voor het slotstuk van de Zomeravondconcerten op 19 augustus, maar de gemoederen rondom het mogelijke kindermisbruik door Jackson lopen te hoog op.

Het vermeende kindermisbruik staat weer ter discussie sinds er in Amerika een documentaire is verschenen, Leaving Neverland, waarin twee jongens Michael Jackson beschuldigen van seksueel misbruik.

De Utrechtse Klokkenspel Vereniging die de zomeravondconcerten organiseert heeft daarom besloten een ander thema te kiezen. "Michael Jackson als thema leek heel aardig, maar toen kwam de film en later volgden de krantenartikelen", zegt voorzitter Erik Kerpen tegen het AD.

"We kunnen niet afwachten wat daaruit komt. Ik ga er geen oordeel over geven, maar de artiest van het slotconcert moet boven elke discussie verheven zijn. Het is en blijft een feest voor een breed publiek."

Beiaardier Fiebig begrijpt de beslissing

Beiaardier Malgosia Fiebig begrijpt de beslissing. "Een concert moet een feest zijn, daar mag geen smet op rusten. Los van wat er al dan niet waar is van alle verhalen rond Michael Jackson", zegt Fiebig tegen het AD.

Met de zomerconcerten wordt ieder jaar weer populaire muziek gespeeld op de klokken van de Dom. Eerder klonken al Radiohead, The Beatles en Sting. De Utrechtse Klokkenspel Vereniging gaat nu een nieuw thema bedenken voor het slotconcert komende zomer.