De Gedeputeerden Staten (GS) van Utrecht gaan aangifte doen van het lekken van vertrouwelijke stukken naar het AD. Daarnaast wordt ook aangifte gedaan van het doorsluizen van vertrouwelijke informatie aan De Telegraaf.

Vorig week verscheen een artikel in het AD waarin stond dat de provincie en de gemeente Utrecht onterecht miljoenen aan bouwbedrijf BAM zouden hebben betaald voor de aanleg van de Uithoflijn. Het AD baseerde het verhaal op een anonieme bron.

Volgens GS is hierbij mogelijk de geheimhoudingsplicht geschonden. "Het vermoeden van schenden van geheimhouding bij een rapport dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten hebben verstrekt, is een ernstige zaak" stelt GS.

"Die raakt niet alleen aan de kern van de relatie tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten, maar is ook een strafbaar feit. Daarom doen we aangifte", zegt Gedeputeerde Dennis Straat (VVD).

Ook aangifte naar aanleiding artikel De Telegraaf

Daarnaast gaat de provincie ook apart aangifte doen voor het lekken van vertrouwelijke informatie over een ‘personele aangelegenheid’ richting De Telegraaf. Deze krant schreef zaterdag twee artikelen over de Uithoflijn waarin een ontslagen ambtenaar zijn verhaal doet.

Deze ambtenaar dreigde eerder al naar de pers te stappen om het wanbeleid rondom de aanleg van de Uithoflijn bloot te leggen. Hij zou zijn mond houden als hij ongeveer een ton aan zwijggeld van de provincie zou krijgen. De provincie weigerde dit echter te betalen.

De gemeente Utrecht ontkende eerder deze week al dat er onterecht miljoenen naar bouwbedrijf BAM zijn overgemaakt. "Van alle middelen kunnen we aangeven waar die aan besteed zijn en hoe die bijdragen aan de realisatie van een werkend tramvervoersysteem", zei de gemeente eerder in een reactie.