Een 26-jarige man uit Utrecht is vrijdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor de ernstige mishandeling van een 25-jarige man bij een café aan de Amsterdamsestraatweg, die vijf dagen later aan zijn verwondingen overleed.

Het slachtoffer ging vorig jaar juli na het stappen naar een horecagelegenheid op de Amsterdamsestraatweg met vrienden. Toen zij daar aankwamen, stapte de 26-jarige verdachte net naar buiten, waarop er een korte woordenwisseling ontstond.

De verdachte liep in eerste instantie weg, maar kwam na enkele minuten terug en begon het slachtoffer te trappen en te slaan. Door de klappen liep het slachtoffer ernstig hersenletsel op. Hij overleed vijf dagen later in het ziekenhuis.

Het vonnis van de rechtbank komt niet overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat twee weken geleden zeven jaar cel eiste. Volgens het OM was er sprake van voorbedachte rade, omdat de verdachte nadacht over het geweld voordat hij de klappen uitdeelde.

'Sterke aanwijzingen dat verdachte handelde uit opwelling'

De rechtbank oordeelt vrijdag dat er niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat er sprake is van voorbedachte rade, omdat er sterkte aanwijzingen zijn dat de verdachte handelde vanuit een hevige opwelling. Daarmee wijkt de rechtbank af van de eis van het OM.

De rechtbank Utrecht bepaalt verder dat de verdachte ruim 27.000 euro moeten betalen aan de nabestaanden en 6.000 euro aan twee vrienden van het slachtoffer.