Het duurzaamheidsevenement Climate Planet op het Jaarbeursplein in Utrecht heeft een verlies van 280.000 euro opgeleverd. Al eerder was bekend dat de gemeente en de provincie Utrecht ieder 50.000 euro moesten bijspringen, omdat het evenement te weinig bezoekers trok.

De wereldbol van twintig meter hoog stond van 6 oktober tot 3 november vorig jaar op het Jaarbeursplein. In Climate Planet werden bezoekers in een show van 40 minuten meegenomen op een visuele reis door de ontwikkeling van ons klimaat.

Het evenement had kostenneutraal moeten zijn en 600.000 euro moeten kosten, maar in totaal behelsde de organisatie van het evenement 860.000 euro. De totale kosten voor de gemeente Utrecht kwamen op 218.388 euro uit.

Een groot deel van de extra kosten ging in de locatie zitten. Zo werd er 50.000 euro extra uitgegeven tijdens de opbouw voor onder andere een extra kraan die 17.000 euro kostte. Voor de twintig benodigde vrachtwagens was een externe parkeerplaats nodig.

Slechts tien bedrijven organiseerden evenement in Climate Planet

De organisatie heeft ook zo'n 80.000 euro extra uitgegeven aan de programmering dan eerder was begroot. Dat geld ging vooral naar de containers die rondom de wereldbol waren opgesteld, waarvan de organisatie verwachtte dat sponsorpartners deze ruimtes zouden huren. Dat gebeurde echter niet.

De organisatie en het team hebben daarnaast veel meer uren gemaakt dan begroot, waardoor tienduizenden euro’s extra zijn uitgegeven.

In totaal bedroegen de inkomsten 580.000 euro. Zowel de kaartverkoop, de verhuur en de sponsoring brachten minder op dan verwacht. Via subsidie, fondsen en crowdfunding kwam er wel 30.000 euro meer binnen dan begroot. 

Waar vooraf ruim zestig bedrijven interesse hadden om een evenement in de Climate Planet te organiseren, hebben uiteindelijk maar tien bedrijven dat ook daadwerkelijk gedaan.

Volgens de organisatie was het duurzaamheidsevenement inhoudelijk een succes met een opkomst van 20.000 bezoekers. In totaal zouden er 500.000 mensen bereikt zijn via de media, andere digitale uitingen of fysiek op het plein.