De schoolbesturen SPO Utrecht, KSU, PCOU Willibrord en de gemeente Utrecht willen alle schoolgebouwen aardgasvrij maken. De besturen en de gemeente onderzoeken hiervoor bij 20 scholen hoe de gebouwen aardgasvrij kunnen worden.

Het onderzoek duurt van januari tot april. De resultaten worden in de zomer verwacht. De selectie is representatief voor alle Utrechtse basisscholen en gemaakt op basis van onder meer bouwjaar, oppervlakte en type gebouw.

"Dit onderzoek levert een schat aan informatie over hoe wij ons hele scholenbestand aardgasvrij kunnen maken", zegt wethouder Anke Klein (Onderwijs).

In het onderzoek wordt onder andere gekeken welke maatregelen en oplossingen geschikt zijn voor scholen die bijvoorbeeld 20 jaar of 50 jaar oud zijn, welke duurzame energiebronnen gebruikt kunnen worden en welke investeringen en welke financiële afwegingen gemaakt moeten worden. Het onderzoek wordt gefinancierd door RVO Topsector Energie en de gemeente Utrecht.

Stichting Primair Onderwijs Utrecht is aanjager van het onderzoek. "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van overheid, maar óók van schoolbesturen, om te zorgen dat scholen op verantwoorde wijze van het gas worden afgekoppeld en daarna op efficiënte en effectieve wijze kunnen voorzien in hun energiebehoeftes", zegt SPO Utrecht-bestuurder Eric van Dorp.