Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen de 26-jarige man die bij een café aan de Amsterdamsestraatweg een 25-jarige man zwaar had mishandeld. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, vijf dagen na de mishandeling.

Het OM meldt vrijdag dat volgens de officier van justitie (OvJ) de man zich schuldig heeft gemaakt aan "zware mishandeling de dood tot gevolg hebbend".

Het slachtoffer ging met twee vrienden eten in het café op zaterdag 7 juli rond 2.30 uur 's nachts. De drie hadden gedronken. Toen de verdachte het café binnenkwam, maakten de drie een opmerking tegen hem waar de verdacht agressief op reageerde. Na een woordenwisseling ging de man weg.

Enkele minuten later kam de verdachte terug en sloeg het slachtoffer onverwacht hard tegen het hoofd. De man raakte buiten bewustzijn en kreeg daarna nog een harde nekslag. Hij liep zwaar letsel op aan zijn hersenen, longen en nek als gevolg van de klappen.

OVJ noemt verweer verdachte 'klinkklare onzin'

De verdachte beweerde dat de jongens hem hadden geslagen en hem wilden beroven. Toen hij terugkwam om alsnog iets te eten te halen wilden de jongens hem weer belagen, waarna de man uit schrik het slachtoffer sloeg. De OvJ noemt dit "klinkklare onzin".

Dit komt omdat de verklaring niet gereflecteerd wordt door het dossier van de zaak en op camerabeelden van het incident. De OvJ gaat er vanuit dat de dood van het slachtoffer niet opzettelijk was, maar zware mishandeling met de dood tot gevolg acht hij wel bewezen.

Verdachte had strafblad na eerder geweldsdelict

De OvJ weegt mee dat de man agressief was en een strafblad heeft na een eerder geweldsdelict. Hij was volledig toerekeningsvatbaar toen hij "keihard" uithaalde en hij handelde volgens de OvJ met voorbedachten rade.

De officier van justitie noemt het "onverteerbaar" dat de 25-jarige man uit Maarsbergen het slachtoffer is geworden van "zinloos geweld".