De fracties van de PvdA, GroenLinks en D66 hebben vragen gesteld aan het college over de aanpak van agressieve demonstranten die vrouwen bij abortuskliniek het Vrelinghuis benaderen. De partijen vinden dat er opnieuw gekeken moet worden hoe bezoekers van de abortuskliniek een nare ervaring bespaard kan blijven.

Eerder deze week bracht EenVandaag een verhaal naar buiten van een vrouw die om medische redenen een abortus moest ondergaan en bij aankomst een zeer vervelende ervaring had met één van de anti-abortusdemonstranten. 

De fracties erkennen het recht om te demonstreren, maar zoeken ook naar een manier waarop bezoekers zo min mogelijk last hebben van de demonstranten. Daarom willen ze onder andere van het college weten welke maatregelen er inmiddels al zijn getroffen om bezoekers van het Vrelinghuis te beschermen voor demonstranten.

Ook willen de fracties van het college weten of een zogenoemde bufferzone een optie is, een zone waar niet gedemonstreerd mag worden. Anderzijds noemen de fracties ook de optie van een demonstratiezone, een plek waar juist wel gedemonstreerd mag worden.