Er zijn 15 meldingen binnengekomen van vernielingen in Zuilen woensdagavond. De door de politie afgeschermde demonstratie van Pegida was rustig verlopen, maar na afloop werden er door omstanders vernielingen aangericht in de buurt.

Naar verluidt sneuvelden er tientallen autoruiten- en spiegels.

Burgemeester Jan van Zanen schrijft aan de gemeenteraad dat er drie aanhoudingen zijn verricht, waarvan twee voor belediging en één voor geweld. "Enige tijd later, na de beëindiging van de demonstratie, heeft de politie rond de vijftien meldingen ontvangen van vernielingen in de buurt van de plek van de demonstratie. De politie loopt al deze meldingen na."

Woensdagavond was de politie massaal aanwezig bij het aangekondigde protest van Pegida in Zuilen. De anti-islambeweging demonstreerde daar bij de Abi Bakr Issidik moskee.

Het gebied rondom de moskee was hermetisch afgesloten met honderden meters aan hekken en tientallen agenten. Pegida kwam naar de moskee om een eigengemaakte anti-islamfilm te tonen. Een eerdere poging om de film te tonen op het Moskeeplein in Lombok liep uit op ongeregeldheden.

Demonstratie rustig verlopen

De demonstratie zelf verliep verder rustig. Wel hadden zich tientallen mensen buiten de hekken verzameld die niet blij waren met de aanwezigheid van Pegida.

Hoewel het niet tot een confrontatie kwam met Pegida of de aanwezige politie werd de sfeer nadat de demonstratie was afgelopen grimmig met veel vernielingen tot gevolg.

Naar schatting 250 mensen wachtten de ongeveer vijftien Pegida-demonstranten op. Zij gooiden enkele stenen en zwaar vuurwerk naar de politie.