In vier Utrechtse buurten wordt vanaf april 2019 betaald parkeren ingevoerd. Het gaat om de gebieden rond de Gazellestraat (Tolsteeg & Rotsoord), Waalstraat (Rivierenwijk), Kouwerplantsoen (Tuindorp) en Eykmanhof (Tuindorp). Ook rondom deze straten gaat het betaald parkeren gelden.

De gemeente zegt signalen te hebben ontvangen van bewoners dat er veel parkeeroverlast is en heeft daarop metingen gedaan en vond een parkeerdruk hoger dan 80 procent. Dat betekent dat bij deze metingen 80 procent van de parkeerplekken bezet was.

Ook heeft de gemeente een internetpeiling uitgevoerd, zodat bewoners en bedrijven hun mening konden geven over de invoering van het betaald parkeren. In alle gebieden bleek een meerderheid voor invoering van betaald parkeren te zijn.

De Gazellestraat en de Waalstraat mochten nog kiezen voor zogenoemde venstertijden. In beide gebieden koos de meerderheid voor de venstertijd maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur. Dat zijn dezelfde parkeertijden als de tijden die gelden in de parkeergebieden Rotsoord-Tolsteeg en Rivierenwijk.