Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig gaat zaterdag op het klokkenspel van de Domtoren een speciaal muziekstuk spelen ter nagedachtenis aan burgemeester van de Poolse stad Gdansk. Pawel Adamowicz werd afgelopen zondag tijdens een liefdadigheidsevenement neergestoken en overleed maandag aan zijn verwondingen.

Het muziekstuk is zaterdag om 11.00 uur te horen. Het gaat om de compositie Epitafium van Karazyna Kwiecien-Dlugosz.

Adamowicz was een van de langstzittende burgemeesters van Polen. Hij werd zondag neergestoken toen hij op het podium stond bij een liefdadigheidsevenement. De man die hem neerstak werd enkele seconden later overmeesterd door beveiligers.

Burgemeester Jan van Zanen heeft vandaag zijn medeleven betuigd en een condoleance gestuurd aan het gemeentebestuur van Gdansk. Hierin schrijft hij diep geraakt te zijn door het overlijden van zijn ambtsgenoot. Dinsdag hangt bij het stadskantoor de vlag halfstok ter nagedachtenis.

Utrechtse beiaardier was ook beiaardier in Gdansk

De Utrechtse stadsbeiaardier is ook beiaardier geweest van de Poolse stad Gdansk. Ook studeerde zij aan de Muziek Academie van Gdansk, alwaar zij haar Master of Music behaalde voor orgel en koordirectie.

Het is niet de eerste keer dat Fiebig een speciaal muziekstuk speelt voor een overleden persoon. Het eerbetoon aan de overleden dj Avicii ging vorig jaar de hele wereld over.