De Utrechtse wethouders Lot van Hooijdonk en Linda Voortman zijn genomineerd voor de verkiezing Beste Lokale Bestuurder 2018 van Nederland. Zij nemen het tegen elkaar en acht anderen op. Maarten Ooijen is genomineerd voor Beste Bestuurder jonger dan 40 jaar.

De verkiezing wordt georganiseerd door Binnenlands Bestuur. Vakgenoten konden nominaties aandragen. Tot 13 januari kan het publiek via de website op de genomineerden stemmen.

Lot van Hooijdonk won al twee keer de prijs voor beste bestuurder onder de veertig jaar. Dit jaar is zij voor het eerst genomineerd als Beste Bestuurder.

Een van haar vakgenoten noemde haar tijdens het stemmen: "Een onvermoeibare en realistische strijdster voor gedragen groene oplossingen."

Donderdagavond ondertekende de volledige oppositie van de Utrechtse gemeenteraad echter een motie van afkeuring tegen de wethouder. Deze partijen vinden dat Van Hooijdonk de gemeenteraad slecht heeft geïnformeerd over de ontwikkeling van de Uithoflijn. Hierdoor zouden de kosten voor de lijn hoog zijn opgelopen.

Voortman was Tweede Kamerlid

Linda Voortman was voorheen Tweede Kamerlid en is sinds juni wethouder in Utrecht. Zij wordt geprezen vanwege de manier waarop zij is begaan met mensen die het minder getroffen hebben, de wijze waarop zij zich door hen laat informeren en het belang dat zij hecht aan bijvoorbeeld ervaringsdeskundigheid.

Utrechter Maarten van Ooijen is genomineerd in de categorie Beste Bestuurder jonger dan veertig jaar. De sterke punten die bij hem genoemd worden: zijn kennis van organisaties en belangenbehartigers en inhoudelijke kennis op zijn portefeuille.