De gemeente Utrecht wil het voor bezoekers van bijvoorbeeld de binnenstad aantrekkelijker maken om te parkeren bij één van de P+R-locaties aan de rand van de stad. Hiervoor wordt in 2019 onder andere het tarief verlaagd naar twee euro per dag.

Nu kunnen reizigers bij de P+R’s parkeren en verder reizen naar het centrum voor vijf euro. Voor dit bedrag krijgen ze een papieren ticket.

Omdat er op steeds meer stations en perrons poortjes verschijnen voldoet het huidige papieren kaartje zonder chip binnenkort niet meer. Dit kaartje wordt straks dan ook niet meer aangeboden.

Ook moet er volgens de gemeente, om het parkeren bij de P+R’s aantrekkelijker te maken, meer keuzevrijheid komen in de overstapmogelijkheden op bijvoorbeeld een OV-fiets, E-bikes en de trein.

Parkeren en reizen uit elkaar getrokken

In de nieuwe situatie wordt Parkeren en Reizen uit elkaar getrokken. Automobilisten krijgen korting op parkeren als ze met het OV hun weg vervolgen. In zo’n geval moet twee euro per dag voor parkeren worden betaald. Voor parkeerders die niet verder doorreizen met het OV gaat op de P+R-locaties een uurtarief gelden.

Mensen die met het OV willen doorreizen kunnen hun eigen OV-chipkaart gebruiken of een kortingskaart kopen. Het tarief voor het kortingskaartje moet nog worden vastgesteld.

"Belangrijke voorwaarde voor het nieuwe P+R-product is dat het een goedkoper alternatief blijft voor parkeren in het centrum", schrijft de gemeente.

De P+R’s worden ook meer ingezet als alternatief voor bewoners in een betaald parkeren gebied. Om te stimuleren dat deze bewoners gaan parkeren in de P+R’s wordt het tarief van een abonnement voor de P+R verlaagd met 75 procent.