De universiteitsbibliotheken starten tijdens de tentamenperiode in januari met een tweede proef om alleen studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht toegang te geven tot de studieplekken tijdens de tentamenperiode. 

De eerste proef tijdens de tentamenperiode van 15 oktober tot en met 9 november is volgens de universiteit goed verlopen.

De tweede proef is van maandag 7 januari tot en met donderdag 31 januari. Alleen studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht (UU) kunnen tijdens deze tentamenperiode gebruik maken van de studieplekken in de universiteitsbibliotheken op de Drift en de Uithof.

Met de eerste proef in oktober gaf de UU gehoor aan de kritiek van haar studenten en de studentenraad. De proef is goed verlopen en daarom komt en tijdens de tentamenperiode in januari een tweede proef. Er zijn een aantal aanpassingen, die gaan onder andere over het stroomlijnen van de toegangscontrole, meldt een UU-woordvoerder.

UU kreeg kritiek op overvolle bibliotheken

De UU kreeg eerder kritiek over de overvolle universiteitsbibliotheken op de Drift en de Uithof. Er stonden al voor openingstijd lange rijen.

Naast studenten van verschillende andere onderwijsinstellingen waren er ook veel scholieren in de twee bibliotheken te vinden. Uit onderzoek bleek dat 40 procent van de bezoekers niet studeert aan de universiteit.