Utrecht Centraal krijgt van 20 tot 25 november een pop-up store met condooms. Soa Aids Nederland opent de zaak om het condoom als voorbehoedsmiddel weer meer onder de aandacht te brengen.

Het aantal mensen dat zich laat testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) is de afgelopen jaren gestegen. Bij 1 op de 5 mensen wordt er ook daadwerkelijk een soa gevonden.

Toch is de afgelopen jaren het gebruik van condooms sterk afgenomen. "Terwijl het de beste manier is om je tegen een soa te beschermen", legt Hanna Bos uit, arts infectieziektebestrijding.

Zo is het condoomgebruik onder jongeren gedaald van 80 procent in 2009 naar 55 procent in 2017. Onder volwassenen gebruikt ruim 5 op de 10 mannen en 4 op de 10 vrouwen geen condoom bij een onenightstand. Om ervoor te zorgen dat echt iedereen een passend condoom kan vinden, opent Soa Aids Nederland daarom de tijdelijke winkel.

Verschillende soorten en maten

In de winkel hebben mannen én vrouwen de mogelijkheid om in allerlei verschillende soorten en maten condooms te passen. Er zijn condoomadviseurs aanwezig om de klant te helpen een keuze te maken.

Aan de mensen die liever thuis passen is ook gedacht. Zo zijn er voor een kleine prijs proefpakketjes te koop met een breed scala aan soorten condooms.